huen

Regisztráció

Eseménynaptár

30péntek
2020. október
2020. október
 HKSzeCsPSzoV
402829301234
41567891011
4212131415161718
4319202122232425
442627282930311
452345678

Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozat: Szepes Borbála

Dr. Szondi Ildikó és Andóczi Balogh Éva ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány több mint 20 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 17 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.

61. Program: Szepes Borbála, Sófi-díjas orvostanhallgató

Időpont: 2018. április 9. (hétfő) 17 óra

Helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti zeneszoba (Szeged, Dóm tér 1-4.)

Vendég: Szepes Borbála, Sófi-díjas orvostanhallgató (SZTE, ÁOK)

Házigazda és beszélgetőtárs: Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke

Szepes Borbála Éva 1994-ben születetett Szegeden, magyar-angol kéttannyelvű általános iskolába járt, 2012-ben érettségizett a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának angol tagozatán, jelenleg végzős orvostanhallgató a Szegedi Tudományegyetemen. 2013-ban Prof. Dr. Bari Ferenc meghívására csatlakozott az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet Agyi Keringés és Metabolizmus kutatócsoportjához, ahol azóta is tudományos diákköri és demonstrátori munkát végez Dr. Farkas Eszter és Dr. Menyhárt Ákos témavezetése alatt. A munkacsoportban az agyi stroke sajátosságait és gyógyítását tanulmányozzák. Négy éve folyamatosan részt vett a karon megrendezett helyi és országos Tudományos Diákköri Konferenciákon, ahol több ízben is kimagaslóan szerepelt (1., 2., 3. hely, A Magyar Neurológiai Társaság Különdíjasa). Részt vett több hazai (Korányi Frigyes Tudományos Fórum) és külföldi konferencián, többek közt Írországban (Biophotonics and Imaging Graduate Summer School, Poszter különdíjas), Franciaországban (Angers Research Summer School) és Romániában (Marosvásárhelyi Tudományos Diákköri Konferencia). Két nemzetközi lapban megjelent tudományos közlemény és több hazai és nemzetközi konferencián bemutatott poszter társszerzője. Egyetemi évei alatt 2017-ben elnyerte az SZTE Sófi-alapítvány különdíját, majd 2018-ban SZTE Sófi-alapítvány fődíját. Valamint elnyerte az SZTE Talent Ösztöndíj arany és bronz fokozatát, az Új Nemzetközi Kiválósági Program ösztöndíját, háromszor a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat és a Szeged Önkormányzatának Városi Ösztöndíját. Tavaly megnyerte a kari és összegyetemi Prezentációs Versenyt. Emellett minden félévet kitűnő eredménnyel zárt.

Borbálához mindig is közel álltak az idegen nyelvek, angol és francia nyelvből egyetem előtt felsőfokú nyelvvizsgát szerzett, korábban tanult németül, spanyolul és kínaiul. Az orvosegyetem egy félévét a franciaországi Nantes-ban és Angers-ban végezte. Tavaly nyáron pedig az Egyesült Államok-beli Buffaloban töltött három hónapot és ott folytatta tanulmányait. Élményeiről januárban számolt be a Közéleti Kávéház programsorozatában.

A jövőben tervei közt szerepel az orvoslás mellett az Egészségügyi Világszervezetben (WHO) való munka.

Szabadidejét legszívesebben családjával, hazai és külföldi barátaival tölti itthon és külföldön. Kikapcsolódásként szeret utazni, rajzolni, festeni és olvasni.